Weer open? Let even extra op je debiteuren!

Let even extra op je debiteuren

Na lockdown nummer zoveel mogen veel zaken ein-de-lijk weer open. Yes! Iedereen staat in de startblokken, medewerkers werden weer opgetrommeld, voorraad besteld en het interieur werd nog eens extra gepoetst. Het enthousiasme is overal voelbaar en dat is niet zo gek; na twee jaar lijkt het er nu toch op dat we echt weer opengaan. Terug naar normaal. Maar het is niet terug naar twee jaar terug. De kaarten liggen echt anders op tafel. Daarom ons advies: let even extra op je debiteuren.

2020 is geen garantie voor 2022

Liepen tot begin 2020 de zaken soepel en wist je precies wat je kon verwachten van jouw klanten of opdrachtgevers? Dan kan dat nu wel eens heel anders zijn. Ook zij kunnen last gehad hebben van de afgelopen twee jaar en door de vele coronamaatregelen nu in een totaal andere situatie zitten. Met gevolgen voor hun financiële situatie. Was een klant altijd een snelle, trouwe betaler? Weet dat dit geen garantie is, dat hij dat nu weer kan zijn.

Dubbelchecken

In het enthousiasme dat de zaken weer open mogen, gaan veel ondernemers direct in de ‘regel-stand’. Hoe eerder alles weer klaarstaat, hoe eerder de deuren open kunnen en er weer omzet zal zijn. En dat is heel begrijpelijk. Maar sta er nog wel even bij stil dat ook jouw debiteuren de consequenties van de coronapandemie gemerkt kunnen hebben. Daarom is het goed om alles te dubbelchecken zoals:
• Kloppen alle contactgegevens nog? Wel zo handig als je achter je factuur moet aanbellen.
• Is het (e-mail)adres voor de facturatie nog hetzelfde?
• Volgens welke betaaltermijn kan je debiteur nu betalen?

Leveringsvoorwaarden, prijzen, betaaltermijn

Ook is het goed om jouw leveringsvoorwaarden even tegen het licht te houden. Is de betaaltermijn die je eerder hanteerde, nog wel realistisch? Zijn je prijzen nog wel goed of moet je een prijsverhoging doorvoeren omdat jij ook met hogere kosten te maken hebt? En voor de leveranciers waar jij bij bestelt; welke betaaltermijn hanteren zij? En is dat in lijn met de periode waarin jij betaald zal worden?

Ook nu: debiteurenproces goed neerzetten

Naast het opstarten van al je activiteiten is het goed neerzetten van het debiteurenproces even een flinke klus. Maar wel een heel belangrijke, je wilt niet in het zicht van alle nieuwe mogelijkheden nu alsnog te maken krijgen met openstaande facturen of facturen die jij zelf niet kunt betalen! Regel daarom ook echt goed het debiteurenproces en kijk naar alle facetten van jouw aanbod, de administratie en afspraken met klanten en leveranciers. Het helpt jouw onderneming om weer sneller helemaal terug en gezond te zijn.

Hulp of tips nodig? Vraag het Van Zon Business!

Kost het regelen van je debiteurenproces of het maken of checken van betaalafspraken je nu echt te veel tijd? Tijd die je liever wilt besteden aan het opstarten van jouw bedrijf? Vraag ons dan om advies . We kijken graag hoe we jou kunnen helpen met tips of concrete ondersteuning.

Deel het bericht