Vakantiegeld betalen? Zo heb je er voldoende geld voor!

Als werkgever komt de dure periode er nu aan; in mei betalen de meesten het vakantiegeld aan hun medewerkers uit. Dubbele lasten dus waarover je een maand later nog eens de sociale lasten moet betalen. Een tijd die logischerwijs flink op de balans drukt. Maar als je eens goed naar de openstaande facturen kijkt, kun je er met wat slim debiteurenbeheer toch voor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is om het vakantiegeld uit beschikbare eigen middelen te betalen.

Salaris + Vakantiegeld = Mei

In juni moet de werknemer het vakantiegeld hebben ontvangen maar vrijwel elk bedrijf betaalt het al in mei, gelijk met de salarisbetaling van die maand. Doorgaans is dat eind van de maand dus nu is het de tijd om te zorgen dat je maatregelen neemt om straks over voldoende saldo te beschikken.

Overbruggingskrediet nodig? Liever niet toch!?

In de praktijk maken we het regelmatig mee, bedrijven die zich afvragen waar ze het geld vandaan moeten halen om die extra kosten te kunnen dragen. Soms moeten ze daar zelfs een overbruggingskrediet bij de bank voor aanvragen. Iets wat meestal niet echt wenselijk is en vaak ook helemaal niet nodig…

Betalingskorting voor een snelle betaling

Door eens goed naar jouw debiteurenoverzicht te kijken, kun je meestal wel bepalen hoe je tijdig aan de gewenste financiële middelen komt. Kijk eens waar een grote factuur uitstaat, of dat een klant is die doorgaans tijdig betaalt én waarvan je kunt aannemen dat zij in staat zullen zijn om eerder te betalen. Die klant kun je een betalingskorting van 1% of 2% aanbieden als zij niet pas na 15 of 30 dagen betalen, maar deze keer al binnen 3 of 5 dagen. Ervan uitgaande dat zij het geld anders toch op de bank hebben staan, is jouw aanbod vele malen interessanter dan de rente die ze over dat bedrag zullen ontvangen bij de bank. Een klassieke win-win voor beide partijen dus.

Pre Due Call

Een andere optie is de bekende ‘pre due call’. Stel je moet het vakantiegeld en de salarissen op de 25e van de maand betalen en een grote factuur vervalt op de 24e. Van die klant weet je dat ze doorgaans op tijd betalen dus het zou goed moeten gaan. Check dat nu toch nog maar even vooraf. Bel gewoon en vraag of ze de factuur hebben ontvangen, of er nog vragen over zijn. Is alles in orde, bevestig dat dan door te zeggen dat de factuur dus de 24e betaald zal worden. Hebben ze de factuur niet gezien, gemist of is die onverhoopt verdwenen, dan weet je dat op tijd en kun je er nog voor zorgen dat die alsnog in het betaalproces komt. Een vriendelijk telefoontje dus om te zorgen dat de factuur gewoon op tijd betaald zal worden.

Eerder regelen, beter slapen

Door tijdig te anticiperen en slim de debiteuren te beheren, weet je ruim op tijd of het banksaldo voldoende zal zijn om aan de betaalverplichtingen te voldoen. En of je dus het vakantiegeld van jouw medewerkers kan betalen. Hoe eerder je dit regelt, des te beter je slaapt!

Ook eens persoonlijk advies over debiteurenbeheer?

Het betaalgedrag van jouw debiteuren bespreekbaar maken is positief voor jouw banksaldo. En maakt daarmee jouw betalingsverplichtingen een stuk minder knellend. Wil je persoonlijk advies of eens sparren over de mogelijkheden die jij als organisatie daarin hebt? Vraag het dan aan ons. Van Zon Business werkt dagelijks voor ondernemers om hun financiële administratie te stroomlijnen en het debiteurenproces beter te managen. Zij slapen nu al een stuk beter, jij straks ook?

Deel het bericht