Prognose 2023: faillissementen verwacht

Wees dus extra alert op je debiteuren

Recordcijfers zijn het, dat wel. Maar de huidige inflatiecijfers en energieprijzen zijn geen reden om vrolijk van te worden. De verwachting voor 2023 is namelijk niet heel zonnig; er worden meer faillissementen van bedrijven verwacht en vanaf einde dit jaar een krimpende economie. Reden genoeg dus om alert te zijn op het debiteurenproces.

Economische krimp, inflatie en meer slecht nieuws

Dat de energieprijzen voor problemen zorgen, mag inmiddels geen nieuws meer zijn. Net zoals dat de inflatie maand na maand een nieuw record vestigt. De Rabobank voorzag begin september dan ook al een krimp in de Nederlandse economie1 en kredietverzekeraar Atradius verwacht een forse stijging van het aantal faillissementen.

Verwachtingen vanaf einde dit jaar

Doordat de coronasteun gestopt is en de energierekeningen door het dak gaan, hebben veel bedrijven het moeilijk. De nieuwe overheidssteun is in veel gevallen onvoldoende en bij bedrijven die in de corona-periode het vet van de botten zagen verdwijnen, is er onvoldoende ruimte over om deze zware tijd ook nog op te vangen. Tot een paar maanden terug was het aantal faillissementen in Nederland overigens nog lager dan voor de coronacrisis, maar de verwachting is dat er vanaf begin volgend jaar een kentering zal zijn. Daarbij gaan zowel de Rabobank als de ABN Amro uit van een milde economische recessie aan het einde van dit jaar waarbij de groei voor een langere periode tot stilstand komt.

Zo let je op bij jouw debiteuren

Volop donkere wolken dus in het vooruitzicht. Dat is geen goed nieuws, maar het goede is wel dat jij je erop kunt voorbereiden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, en dat geldt ook voor bedrijven. Zorg er dus voor dat je jouw debiteuren extra aandachtig volgt. Wees alert op signalen, blijf in contact en zorg dat je bij nieuwe klanten of nieuwe opdrachten scherp op de betaalafspraken bent.

Signalen

In een goed debiteurenproces wordt elke debiteur sowieso nauwlettend gevolgd. Maar als het allemaal goed gaat en het is druk in het bedrijf, wordt dat nogal eens vergeten. Dat is niet ongewoon, maar nu wel onverstandig. Door juist nu een vinger aan de pols te houden, heb je het sneller in de gaten als iets anders verloopt dan normaal. Een latere betaling of helemaal geen betaling. Geen reacties op jouw telefoontjes of mails. En vooral ook, een onverklaarbaar onderbuikgevoel. Het zijn stuk voor stuk signalen die je beter niet negeert.

Wees op tijd

Merk je of vermoed je dat jouw debiteur problemen heeft met het betalen van een van jouw rekeningen? Probeer dan toch contact op te nemen. Vraag of er wat is en hoe je kunt helpen. Of je kunt meedenken met een oplossing. Het is typisch voor ondernemers om zelf de problemen op te willen lossen. Maar daardoor vragen ook veel ondernemers pas hulp als het al te laat is. Wees dat moment voor en bied jouw hulp aan. Dat is beter voor allebei.

Betaaltermijnen opnieuw beoordelen

Is er een nieuwe klant of opdrachtgever? Check dan vooraf de kredietwaardigheid maar weet ook dat dit gebaseerd is op een heel andere tijd. De uitkomst daarvan zegt nu dus niet alles. Beoordeel daarom ook je prijsafspraken weer eens opnieuw. Is het verstandig om alles achteraf te laten betalen? Of een betaaltermijn van 30 dagen of langer te hanteren? Kun je niet beter nu een deel vooraf in rekening brengen? Of in meerdere, kortere termijnen laten betalen? Wat het beste werkt voor jullie, is van veel factoren afhankelijk. Maar zeker is dat het goed is om hier weer even zorgvuldig over na te denken en wellicht nieuwe betalingsvoorwaarden op te stellen.

Regel zeker nu je debiteurenproces goed, met Van Zon Business

Bepalen op welke signalen je moet handelen, weten welke betalingsvoorwaarden in deze tijd verstandig zijn en actief in contact blijven met je debiteuren, is misschien extra werk waar je nu geen mensen voor hebt. Maar je hebt wel een contact in je netwerk dat je hiervoor kunt inschakelen: Van Zon Business! Wij regelen dit al voor onze huidige klanten en bespreken graag hoe we ook jouw bedrijf kunnen helpen bij het debiteurenbeheer. Bel ons voor een afspraak, dan heb je toch een zonnig vooruitzicht!  

Deel het bericht