Eindejaars-debiteurenbeheer: tips voor ondernemers

Plus een terugblik op Stichting Kinderwensen in Zaandam

2023 is bijna voorbij, het moment dus om het jaar af te sluiten. Financieel met een goed debiteurenoverzicht, maar ook met een terugblik op wat gebeurd is. Veel bedrijven werden dit jaar geconfronteerd met faillissementen of betaalproblemen, bij hunzelf of bij debiteuren. Een goed debiteurenproces was daardoor dit jaar nog belangrijker dan ooit. Gelukkig hebben we daar veel bedrijven mee kunnen helpen zodat ze goed voorbereid waren. Wie we ook goed hebben kunnen helpen, waren meer dan 550 kinderen en gezinnen in armoede via Stichting Kinderwensen. Daarover verderop in dit blog meer, maar eerst nog een paar tips voor jouw ‘eindejaars-debiteurenbeheer’.

Check de openstaande facturen

Natuurlijk wil je dat jouw facturen door het jaar heen op tijd betaald worden. Maar zeker op het einde van het jaar is het helemaal fijn als je de administratie goed kunt afsluiten. Dit is dus hét moment om het overzicht van jouw debiteuren er nog eens bij te pakken. Check bij wie nog facturen openstaan en neem contact met ze op voor een herinnering of als dat nodig is, een betaalregeling.

Verstuur de laatste facturen wat eerder

Vergeet tegen het einde van het jaar niet om de laatste facturen wat eerder te versturen. Hoe eerder je ze verstuurt, hoe groter de kans dat ze op tijd betaald worden. Wacht je tot de laatste dagen voor kerst, dan is er misschien niemand meer aan het werk bij de administratie van jouw klant. Of heeft degene die akkoord op de betalingen moet geven, net een paar dagen vrij. En jouw factuur ligt dan maar te wachten, onder al die andere facturen die ook op de laatste dagen binnen zijn gekomen. Hoe eerder je jouw laatste facturen verstuurt, hoe beter. Ook voor jouw klant, dan kan die ook meteen zijn administratie goed afsluiten.

Scherp je debiteurenproces voor volgend jaar vast aan

Gebruik je die laatste week van het jaar om klusjes te doen die zijn blijven liggen? Denk dan ook eens aan het opstellen van een nieuw debiteurenproces. Of het aanscherpen van het huidige debiteurenproces. Door vanaf begin volgend jaar meteen strak op de bal te zitten, heb je door het hele jaar heen jouw debiteuren goed in beeld. En kun je sneller in actie komen als dat nodig is, of juist voorkomen dat een bepaalde klant op krediet mag kopen of achteraf mag betalen. Weet je niet goed hoe je zo’n proces voor jouw organisatie moet opstellen? Dan kunnen wij je daarbij helpen, net zoals we dat dit jaar al bij meerdere bedrijven hebben gedaan.

550 kinderen en gezinnen uit de Zaanstreek geholpen!

Voor wie we ook wat hebben kunnen doen dit jaar, zijn 550 kinderen en gezinnen in armoede. Met Stichting Kinderwensen waar we begin dit jaar over schreven. Naast het werk voor Van Zon Business, hebben we gelukkig ook veel tijd aan deze stichting kunnen besteden. Met succes! Al deze kinderen en gezinnen hebben we op de een of andere manier blij kunnen maken met een extraatje. Zo hebben we meerdere gezinnen naar Duinrell kunnen laten gaan en naar De Grote Sinterklaasfilm. En we hebben velen kunnen verrassen met Sinterklaascadeautjes en de lekkere chocoladeletter van De Euforij.

Sponsoren, bedankt!

In totaal hebben we namens de Stichting in 2023 bijna € 15.000 kunnen uitgeven. Dat we zoveel hebben kunnen doen voor kinderen en gezinnen uit de Zaanstreek, hebben we zeker ook te danken aan onze sponsoren. De Euforij, Dekamarkt, Pathé en Vermaat Groep hebben ons geholpen met het leveren van goederen of kortingen.

Sponsor of project voor Stichting Kinderwensen?

Ook volgend jaar hopen we weer zoveel kinderen en gezinnen in de Zaanstreek te kunnen helpen. We zijn daarvoor altijd op zoek naar nieuwe sponsoren, maar ook naar nieuwe projecten. Wil je daar meer over weten, heb je zo’n project of wil je Stichting Kinderwensen ondersteunen met jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via contact@stichtingkinderwensen.nl of vraag het aan Liza of Pascal.

Fijne feestdagen en een mooi 2024!

Voor nu wensen wij je alvast hele fijne feestdagen en een mooi 2024. En wil je volgend jaar goed beginnen, met een strak debiteurenproces of door onze Stichting te ondersteunen? We horen in beide gevallen graag van je. Samen maken we er ook in 2024 een mooi nieuw jaar van!

Van Zon Business

Deel het bericht