Dit zijn de manieren om je geld te innen
Niet betaald worden nadat je een dienst hebt geleverd of een product hebt verkocht, is waardeloos. Om maar een vriendelijke term te gebruiken. Helaas gebeurt dit bij iedereen wel eens. Soms duurt het alleen wat langer voordat je betaald wordt, maar het komt ook voor dat de rekening gewoon open blijft staan. En dan moet je aan de slag. En daarvoor zijn een aantal manieren om uit te kiezen zodat jij toch je geld kunt innen.
Minnelijk traject: maan zelf je debiteur
Allereerst begint het minnelijke traject; het proces waarin je zelf de debiteur maant om te betalen. Eerst met een vriendelijk mailtje of even bellen om ze eraan te herinneren dat de factuur nog openstaat. Gebeurt hier niets mee, dan ga je een aanmaning sturen en ten slotte stel je de debiteur in gebreke. Afgewisseld met wat telefoontjes en gaandeweg ook op een meer dwingende toon.
Factoren van het dossier
Lukt het je niet om zelf het geld te innen, dan is het het beste om de vordering uit te besteden. Dat kan bij een drietal partijen; het incassobureau, de deurwaarder of een advocaat. Welk je kiest, is onder meer afhankelijk van het dossier. Hoe complexer, hoe zwaarder de partij moet zijn. Om te bepalen bij wie je aanklopt, kijk je naar een aantal factoren van het dossier:
• Hoogte van de vordering
• Locatie van de debiteur; in Nederland of het buitenland
• Complexiteit van het dossier
• De reden van het niet-betalen
Advocaat vs. Deurwaarder
Wie je kiest om jouw vordering te innen, heeft dus te maken met de hiervoor genoemde factoren. Een complex dossier met veel juridische haken en ogen, kun je het beste bij een advocaat neerleggen. Verwacht je veel weerstand omdat er bijvoorbeeld een geschil is waardoor de ander niet wil betalen? Dan is een deurwaarder een slimme optie. Wil je dat alle communicatie en administratieve rompslomp voor je geregeld wordt rondom dit traject? Dan kan een incassobureau dat voor je regelen.
Een incassobureau of een deurwaarder?
Het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau zit in de mogelijkheden die ze hebben. Een incassobureau heeft geen wettelijke status en mag daardoor geen beslag leggen. Een deurwaarder kan dit wel. Vaak wordt een deurwaarder door het incassobureau ingeschakeld als ook op hun brieven geen reactie komt. Maar dat is niet de standaard route, jij kan ook al direct zelf een deurwaarder inschakelen als je verwacht dat een incassobureau geen effect zal hebben.
Op scherp gezet
In alle gevallen betekent het inschakelen van een incassobureau, een deurwaarder of een advocaat dat het geschil op scherp gezet kan worden. Dit is afhankelijk van het bureau maar wordt eenmaal de gang naar de rechtbank ingezet, dan is dat doorgaans wel het eind van de zakenrelatie. Wil je dat liever voorkomen, besteedt dan extra aandacht aan het traject daarvoor.
Voorkom gedoe met factoring …
Het vinden van een goed incassobureau dat past bij jouw bedrijf, kun je uitbesteden. Wij regelen dat voor verschillende van onze klanten. Wil je dat je facturen sneller betaald worden en je er geen omkijken meer naar hebt? Dan kunnen we ook factoring voor je regelen. En wil je jouw klanten laten merken dat het debiteurenbeheer bij jouw bedrijf alle aandacht heeft? Dan schakel je ons direct in.
of met een goed debiteurenbeheer
Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Met een goed opgezet debiteurenbeheer helpen wij onze klanten om al vanaf de eerste contacten en voordat de eerste afspraken gemaakt worden, dit strak en goed te regelen. En zodra de facturen verstuurd worden, er bovenop te zitten. Met een goed opgezet debiteurenproces kun je al veel problemen voorkomen. En gaat het dan toch nog ergens mis en heb je een klant die de rekening niet betaalt? Dan weet je nu wat je kunt doen om alsnog je geld te innen.
Meer weten? Vraag het Van Zon Business!
Wil je weten of we ook jouw bedrijf kunnen adviseren of ondersteunen in het debiteurenbeheer of met het vinden van een goed incassobureau? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden met je, of je nu wil voorkomen dat je op je geld moet wachten, of dat je nu een zaak hebt waarin je je geld zo snel mogelijk alsnog wil ontvangen.