Voorbereiding eindejaarsafsluiting

Debiteuren bereik je beter in november dan in december!

De dagen worden weer korter en het is nu echt niet meer te vroeg om pepernoten te eten… Het einde van het jaar is duidelijk in aantocht. Tijd dus om je daarop voor te bereiden zodat je straks klaar bent voor de eindejaarsafsluiting. Want ook al lijkt dat een prima klusje voor december, als je jullie debiteuren nog wilt bereiken, dan doe je dat beter in november dan in december!

Lastig bereikbaar

Hoe het jaar ook geweest is, in december is het vrijwel overal hetzelfde liedje: iedereen is lastiger te bereiken. Mensen nemen nog wat extra dagen op, zijn druk met de laatste klussen of gaan gezellig naar een kerstborrel of afdelingsuitje. En of de borrels en etentjes wel of niet door kunnen gaan, het is sowieso slim om nu extra aandacht aan je debiteuren te geven. Het kan maar beter geregeld zijn, toch?

Zo regel je de debiteuren voor het einde van dit jaar

Ons advies voor elke ondernemer in de maand november is: regel je debiteuren nu voor het einde van het jaar. Dat doe je als volgt: • Check welke facturen nog openstaan van het afgelopen jaar en ga daar achteraan • Verstuur de facturen van november en december ruim op tijd zodat jouw klant of opdrachtgever ze nog dit jaar kunnen inboeken • Heb je nog PO-nummers nodig om de facturen te kunnen versturen? Vraag ze dan begin november aan, dan heb je ze op tijd om de factuur correct en compleet te kunnen versturen

Openstaande facturen

Openstaande facturen volg je het beste zo snel mogelijk op. Maar is er dit jaar toch nog een ergens blijven liggen? Of is een factuur nog steeds niet betaald? Ga daar dan zo snel mogelijk achteraan. Bel en bespreek wat er aan de hand is. Misschien zijn ze het gewoon vergeten, dan kunnen ze het alsnog betalen. Maar is er iets anders? Maak dan afspraken voor een betalingsregeling. Zorg in ieder geval dat voor elke factuur ofwel de betaling binnenkomt, ofwel dat er afspraken gemaakt zijn om betaald te krijgen.

Facturen op tijd versturen

Het op tijd versturen van de facturen is iets dat nogal eens vergeten wordt. Maar als jij dat bewaard tot net voor de kerstvakantie, dan weet je bijna wel zeker dat het dit jaar niet meer betaald wordt. Want wie eenmaal onder de kerstboom zit, zit niet meer achter de computer het boekhoudprogramma bij te werken. En dus belandt jouw factuur dan als vanzelf op de stapel voor januari. Wil je dat niet? Wees dan op tijd zodat ze in ieder geval tijdig verwerkt zijn. En voor veel bedrijven is dit ook alleen maar prettig; hebben zij ook alle kosten en uitgaven van het jaar op tijd in beeld.

Vraag nu de PO-nummers op

PO-nummers, ofwel inkoopnummers, zijn vaak nodig om de factuur te kunnen linken aan de goedgekeurde offerte. Daarmee is duidelijk dat de aankoop eerder geautoriseerd is en dat de factuur betaald mag worden. Noodzakelijk dus voor een tijdige betaling, want zonder zo’n PO-nummer weet je bij die bedrijven zeker dat je factuur niet betaald wordt. Maar dat nummer moet jou nog wel even verteld worden. En als diegene er nu net niet meer is als jij dat nummer nog moet opvragen… Je snapt het, typisch een november-klusje dus 😉

Begin 2022 goed en regel meteen je debiteurenbeheer

Een goed begin is het halve werk. Wil je in 2022 niet op het laatste moment je debiteurenbeheer nog recht moeten trekken? Dan begin je volgend jaar beter meteen goed. En daar kan ik je dan bij helpen. Wil je in het nieuwe jaar bespreken wat er beter of anders kan met het debiteurenproces in jouw bedrijf? Laten we dan eens een kop koffie drinken. Mail me gerust tegen die tijd, ik maak dan graag een afspraak met je!
Deel het bericht