Van belastingschuld naar WHOA

Wat als jouw debiteur je een WHOA-voorstel doet?

De belastingschuld die veel ondernemers in coronatijd hebben opgebouwd, zorgt voor een ongekende toename in het aantal WHOA-procedures. Met de WHOA, de faillissementswet, proberen bedrijven nog een akkoord over hun schulden te bereiken met hun crediteuren. Als dit jouw debiteur betreft, wat kun jij dan nog doen?

Wat is de WHOA-wet?

Eerst even wat die WHOA-wet ook alweer is; de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, ook wel faillissementswet genoemd. Deze wet is op 1 januari 2021 ingegaan, we schreven er toen al dit blog over. Via de WHOA kunnen bedrijven een doorstart forceren als de onderneming nog toekomstperspectief heeft en schuldeisers met minimaal twee derde van de uitstaande schuld, akkoord gaan met de voorgestelde schuldenregeling. Of ze kunnen kiezen voor een gecontroleerde stop, een uitweg voor een faillissement. Dit wordt ook wel het liquidatie-akkoord genoemd. In dat geval behoudt de ondernemer nog zeggenschap en komt er geen curator aan te pas.

Terugbetalen belastingschulden uit coronatijd

Sinds oktober vorig jaar moeten ondernemers hun belastingschuld uit de coronatijd terugbetalen. Nu, een jaar later, zijn er nog zo’n 43.000 (bron) die niets hebben terugbetaald. Daarvan zijn er maar liefst 35.000 die zelfs nog niets van zich hebben laten horen. Zij hebben niet alleen niets terugbetaald, zij hebben ook geen contact opgenomen voor bijvoorbeeld een betaalregeling. De Belastingdienst dringt nu aan op terugbetaling.

Schuldenakkoord

Het lijkt erop dat door de actieve houding van De Belastingdienst, meer en meer ondernemers in actie komen en met een WHOA-procedure een oplossing hopen te forceren. Dat voorkomt dat een schuldeiser, zoals De Belastingdienst, een faillissement kan aanvragen. Maar ook moet voor die procedure een schuldenakkoord worden uitgewerkt en voorgesteld aan de schuldeisers. In een reguliere situatie om een schuldenakkoord te bereiken, weigert De Belastingdienst vaak om daaraan mee te werken. Wordt dat schuldenakkoord binnen een WHOA-procedure opgesteld, dan lijken ze er welwillender tegenover te staan.

Voordelen van een WHOA-procedure bij jouw debiteur

Start jouw debiteur een WHOA-procedure op, dan is er dus meer kans op een doorstart door die welwillende houding van De Belastingdienst. Maar deze procedure heeft nog meer voordelen voor de crediteuren. Zo is het binnen de WHOA mogelijk om verschillende soorten schuldeisers ook anders te behandelen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld voorstellen om financiers later te betalen terwijl leveranciers eerder betaald worden. Voor het bedrijf zelf heeft dit als voordeel dat ze kunnen blijven doorwerken. Ben jij een leverancier, dan weet je dus dat jouw betaling voorrang heeft op andere schuldeisers. Ook is een betaalregeling gunstiger dan bij een faillissement omdat die niet gebaseerd wordt op de executiewaarde zoals bij een faillissement, maar op de reorganisatiewaarde2. En die is hoger.

WHOA, niet voor elke ondernemer

Niet elke debiteur van jou zal echter een oplossing in de WHOA vinden. Deze regeling is vooral een optie voor grotere mkb-bedrijven. Voor kleinere ondernemers met minder crediteuren wegen de kosten van zo’n regeling niet op tegen de voordelen van een mogelijke doorstart (bron).

Wat te doen als jouw debiteur een WHOA-voorstel doet?

Dat de aflossing van die uitgestelde belastingen een mogelijk probleem zou vormen voor veel ondernemers, hadden we al verwacht. Maar nu het ook daadwerkelijk gebeurt, is het te hopen dat het niet een van jouw debiteuren betreft. Is dat wel het geval en word je benaderd met een WHOA-voorstel, let dan even goed op het volgende:

  • Check de financiële situatie van jouw debiteur. Die informatie moet jouw debiteur verplicht geven als hij een WHOA-voorstel doet. Bepaal op basis van die kennis of een doorstart realistisch is, en je dus in de toekomst wel weer een betaling mag verwachten.
  • Bedenk hoeveel verlies je wilt en/of kunt nemen op de uitstaande vordering. Een WHOA-akkoord betekent dat je akkoord gaat met de betaling van een percentage van jouw vordering. Misschien is een faillissement van jouw debiteur in dat geval toch voordeliger.
  • Zoals eerder gezegd, kan het nogal uitmaken in welke klasse je wordt ingedeeld. Sommige klassen krijgen voorrang bij uitbetaling. Check dus of je in de juiste klasse zit en wat dat betekent qua uitbetaling.
  • Ga je akkoord met het WHOA-voorstel, dan is er geen curator die nog zal uitzoeken of het bestuur nalatig is geweest. Wil je het bestuur aansprakelijk stellen, dan moet je dat bij een WHOA-akkoord dus zelf uitzoeken én je moet dan geen afstand doen van eventuele vorderingen op het bestuur. Bedenk daarom vooraf of je eventuele stappen tegen het bestuur wilt nemen.

Het idee van de WHOA is dat je beter af bent dan bij een faillissement, maar wordt de WHOA goedgekeurd door de rechter dan kun je niet via een hoger beroep erop terugkomen. Voordat je besluit het WHOA-akkoord te accepteren, moet je dus goed nagaan wat dit voor jouw bedrijf betekent. Een advies hierin door een advocaat met ervaring in deze procedures, kan zeker de moeite waard zijn.

Overzicht in jouw debiteurenzaken? Van Zon Business helpt daarbij

Word jij geconfronteerd met een debiteur die door schulden of belastingschulden een WHOA-procedure wil opstarten? Dan is het belangrijk dat jij ook de zaken van jouw administratie en jouw debiteuren weer even goed op een rijtje zet. Zodat je weet hoe jij ervoor staat, wat jij kunt accepteren en wanneer een voorstel voor jou wel of geen goed nieuws is. Bij Van Zon Business helpen we ondernemers om onder andere overzicht in hun debiteurenbeheer te krijgen. Wil jij dat ook, of wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag het ons, we praten dan snel samen verder.

Deel het bericht