Personeelspiek managen

Met de start van het hoogseizoen stijgt de omzet en in gelijke tred de zorg om het personeel. Voldoende, goed opgeleid en flexibel personeel is juist nu nodig. Bij heel veel bedrijven. En precies daar zit ook het knelpunt; de arbeidsmarkt is krap waardoor je als bedrijf moeite hebt om genoeg goede mensen te vinden. Slim plannen en op tijd beginnen met werving is noodzakelijk om de druk van de personeelspiek op te kunnen vangen.

Keukenhof-drukte

Voor Oostenrijk BV is de business grotendeels gekoppeld aan het toeristenseizoen. Gaat de Keukenhof open, dan wordt het druk totdat ze in Lisse hun deuren weer sluiten. Dat betekent dat ze in die periode extra mensen nodig hebben maar dat er ook extra administratie te verwerken is en er meer tijd aan het debiteurenbeheer besteed moet worden. De mensen die bijvoorbeeld nodig zijn voor die administratieve taken, kunnen in het laagseizoen niet fulltime ingezet worden. En precies zo’n situatie komt in veel andere bedrijven natuurlijk ook voor.

Financiële functies

Van Zon Business helpt bedrijven met het debiteurenbeheer maar is er ook met werving en selectie voor en detachering bij financiële functies. We helpen en bemiddelen voor de invulling van vaste en flexibele functies zodat juist in deze drukke tijden er ervaren handjes zijn die mee kunnen helpen. Omdat wij natuurlijk zelf actief zijn in die financiële business, kunnen wij niet alleen de juiste mensen vinden maar ook beoordelen en adviseren hoe een functie goed ingevuld kan worden. En wat er gedaan kan worden als het hoogseizoen voorbij is.

Minimum aantal uren

Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een vaste kracht aan te stellen voor een minimum aantal uren. Daarmee heb je een constante kracht die het reilen en zeilen van de business kent maar ook niet zal zitten duimen draaien in het laagseizoen. Tijdens de drukte schakel je een flexibele kracht voor het gewenste aantal uren bij. Deze helpt mee en wordt begeleid door de vaste kracht zodat het werk uitgevoerd kan worden, net zoals altijd.

Begin op tijd!

Hoe ervaren een flexibele kracht ook is, elk bedrijf is anders en dus heeft iedereen een inwerktijd nodig. Begin daarom niet kort voordat het nodig is met werven maar start dat gerust zo’n twee maanden eerder al op. Op deze arbeidsmarkt heb je meer tijd nodig om iemand te vinden en vervolgens kun je voordat de hectiek start, diegene inwerken. Doe je dat tijdens de topdrukte dan legt dat teveel druk op de anderen in de organisatie waardoor het risico op uitval bestaat. En dat wil je juist dan voorkomen!

Flexibel functieprofiel of detachering

Een alternatief is dat je mensen vast aanstelt die tijdens de drukte de belangrijkste taken kunnen vervullen en als het rustiger is andere werkzaamheden kunnen oppakken. Of je kiest juist voor enkel een basis-personeelsbezetting en vult het tekort tijdens de drukte aan met detachering. Welke oplossing voor jouw bedrijf het beste is, hangt van veel factoren af. Wil je dat eens bespreken, dan kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Bouwvak en Kerstreces

Hoe je er ook voor kiest om de personeelspiek te managen, je ontkomt er niet aan om het goed voor te bereiden. Dat begint natuurlijk met de personeelsplanning. Zo heb je met de bouwvak te maken maar ook (en dat klinkt nu nog heel ver weg) met de kerstperiode. Twee momenten in het jaar waarop veel mensen met vakantie gaan en je dus een onderbezetting kunt hebben. Breng je dit vooraf goed in kaart, dan kun je daarop tijdig anticiperen.

Goede processen tijdig invoeren

Wat je ook kunt voorbereiden om soepel door de drukke periode te gaan, zijn de processen in jouw bedrijf. Een goed proces is als smeerolie, maar die moet je niet tijdens het hoogseizoen gaan uitdenken of invoeren. Regel dat als het rustiger is zodat iedereen er aan kan wennen en eventuele foutjes nog hersteld kunnen worden. In het hoogseizoen heb je daar veel profijt van!

Tips en adviezen voor jouw bedrijf?

Is de drukte in jouw bedrijf nu al begonnen? Dan bewaar je dit blog en start je in het laagseizoen met de voorbereidingen die je voor volgend jaar kunt treffen. En heb je toch nog een gaatje in jouw agenda? Dan komen wij graag langs om persoonlijk te bespreken welke maatregelen je nu nog kunt treffen om optimaal van deze drukke tijd te profiteren. Start het hoogseizoen binnenkort voor jou? Weet dan dat wij je nu al van dienst kunnen zijn met onder andere de werving van goed administratief personeel. Meer weten? Laten we dan snel kennismaken !
Deel het bericht