Het hebben van voldoende liquide middelen of een gunstige cashflowpositie biedt een bedrijf om meerdere redenen meerwaarde. Daarbij biedt het op tijd betaald worden, kennis van de financiële situatie in het bedrijf en gestroomlijnde processen, een gezonde basis om verder te groeien.
Goed debiteurenbeheer
Om zo’n situatie te creëren is een goed debiteurenbeheer nodig. Een proces waarbij je weet wie wanneer moet betalen, of er op tijd betaald is en wat de gemiddelde betaalstatus per klant is. Natuurlijk kan dit bijgehouden worden in een Excel-document, maar dat is vaak nogal omslachtig. Bovendien is het dan alleen rechtstreeks inzichtelijk voor de administratie. Terwijl het voor de directie en salesafdeling ook interessant kan zijn.
Tijdrovend
Uit zo’n Excel-document, of welk systeem je zelf ook hebt uitgewerkt, kun je natuurlijk best statusoverzichten halen. Of daarmee uitzoeken wie je nog moet bellen of mailen om ze te attenderen op de openstaande facturen. Maar dat vereist veel handwerk, is tijdrovend en blijft foutgevoelig.
Actuele informatie met een druk op de knop
Een goed systeem dat gericht is op het debiteurenbeheer regelt al die overzichten met een druk op de knop; zo zie je direct wat de betaalstatus per klant is, wie er gebeld of gemaild moet worden, hoeveel geld nog uitstaat en ga zo maar door. En niet onbelangrijk; andere afdelingen kunnen zelf in dat systeem kijken. Zo kan sales bijvoorbeeld net voor een gesprek met een klant even kijken wat de status quo van de betalingen is. Wel zo handig om de meest actuele informatie bij je te hebben tijdens een nieuw verkoopgesprek of een lastige onderhandeling.
Debiteurenbeheersystemen gekoppeld aan het boekhoudpakket
Er zijn tal van systemen die het debiteurenbeheer koppelen aan de boekhoudpakketten. Daarmee bespaar je tijd, creëer je dus inzicht en ontstaat er een soepel en goed lopend debiteurenbeheer. En dat laatste levert extra punten op als de bank moet beoordelen of ze een lening willen verstrekken. Je weet immers wat jouw werkkapitaal is en wanneer je de beschikking hebt over welk bedrag. Een goed debiteurenbeheer kan zelfs de aanvraag van een bancaire lening overbodig maken omdat je precies kunt bepalen wanneer je over welk kapitaal kunt beschikken.
Of een goed debiteurenproces
Is een goed debiteurensysteem dus altijd dé manier om als bedrijf verder te kunnen groeien? Nee, zeker niet. In sommige situaties is zo’n investering niet nodig en kan een goed proces al voldoende zijn om de juiste informatie gemakkelijk en duidelijk inzichtelijk te krijgen. Bij grotere bedrijven of bedrijven met complexere administraties, zijn de kosten van de aanschaf en implementatie van zo’n nieuw systeem echter vaak weer wel de moeite waard.
Snellere betalingen, betere samenwerking en een betere creditscore
In elk geval geldt dat goed debiteurenbeheer meer oplevert dan alleen inzicht in de openstaande facturen. Het zorgt er onder meer voor dat er sneller betaald wordt, verschillende afdelingen in de organisatie beter samenwerken doordat ze dezelfde kennis van een klant hebben en het verhoogt dus de financiële waarde die externen aan het bedrijf toeschrijven.
Persoonlijk advies voor jouw bedrijf
Wat is dan de beste manier voor jouw bedrijf om het debiteurenbeheer te verbeteren? Dat valt niet zo een-twee-drie te zeggen. Maar wel na een persoonlijk gesprek waarbij we onder meer bespreken wat de huidige situatie is, welke groeiperspectieven het bedrijf heeft en hoe het debiteurenbestand er nu uitziet. Pas dan kunnen we jou adviseren of een systeem de moeite waard is of dat een verbetering van het interne proces al een enorme boost kan geven aan het debiteurenproces.
Snel inzicht met Van Zon Business
Ben je benieuwd met welke maatregelen je meer waarde en dus ook meerwaarde, aan jouw bedrijf kunt toevoegen? Een afspraak met Van Zon Business geeft je al snel dat inzicht. Heb je deze zomer dus tijd voor een kop koffie of een koel drankje? Dan schuiven we graag bij je aan voor een eerste kennismaking of een verdiepend gesprek. Mail of bel je ons snel?