Inflatie beïnvloedt ook jouw debiteuren(beheer)

Zo pas je jouw debiteurenbeheer aan

Inflatie is een hot item in de media. Niet zo vreemd, want vrijwel iedereen merkt het. Ook jouw debiteuren. Maar, wat betekent die inflatie-invloed dan voor jouw bedrijf en het debiteurenbeheer? Niets doen is wat ons betreft geen optie. Daarom geven wij je hier een paar praktische tips hoe je jouw debiteurenproces aanpast op de huidige marktomstandigheden.

Debiteuren monitoren

Door de inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan grondstoffen of juist veel langere levertijden komen steeds meer ondernemers in zwaar weer. Het risico dat zij niet meer aan al hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, is dus reëel. Goed je debiteuren monitoren is daarom nu belangrijker dan ooit. Houd je debiteurenportfolio dus goed bij zodat je direct inzicht hebt in het betaalgedrag van jouw opdrachtgevers of klanten. Verandert er iets ten opzichte van hoe ze eerder betaalden? Later bijvoorbeeld, of pas na een herinnering? Dan zie je dat direct en weet je dat je contact moet opnemen.

Blijf in contact

Zodra er iets verandert in het betaalgedrag van je debiteuren, is het goed om met ze in gesprek te gaan. Om te vragen of er iets speelt, of je kunt helpen, of er een betaalregeling afgesproken kan worden. Maar beter is natuurlijk om dat moment voor te zijn. Houd daarom sowieso regelmatig contact met je klanten en wees open en transparant. Vraag hoe het gaat en vertel dat je er ook voor ze bent als het lastiger gaat worden. Niet door ‘op de pof’ te leveren, maar door heldere betaalafspraken te maken die voor beide partijen werken. Zodat als het eens een keer misgaat, jouw klant weet dat ze bij jou terecht kunnen om een oplossing te vinden.

Laat eerder of sneller betalen

Hoe eerder je betaald wordt, hoe beter dat is voor jouw debiteurenportfolio. Overweeg daarom om bijvoorbeeld een korting te geven als er sneller betaald wordt. En laat je nog niet vooruit betalen? Dan is nu het moment om dat te veranderen. Een deel laten betalen voordat geleverd wordt of direct bij levering is nu goed uit te leggen. En zo verklein jij het risico op grote openstaande posten.

Kredietrisico’s? Gezond verstand!

Het beoordelen van kredietrisico’s is belangrijk, maar ook heel lastig. Bestaande data is gebaseerd op eerdere jaren. En toen was de wereld heel anders; geen inflatie, wel corona en overheidssteun. Maak daar maar eens chocola van! Wat dan wel? Gebruik je gezonde verstand. Jij kent jouw business waarschijnlijk als geen ander. Je kunt vooraf vast wel inschatten waar de pijn zal zitten en waar niet. En heb je ergens een slecht gevoel bij? Luister dan naar je intuïtie. We schreven er al eerder over, zo’n onderbuikgevoel is meestal niet voor niets.

Meer weten? Vraag het Van Zon Business!

Regel je debiteurenbeheer nu goed om ook in deze tijden het risico op wanbetaling zo klein mogelijk te maken. Wil je eens bespreken hoe je dat voor jouw bedrijf het beste doet? Vraag het ons, Van Zon Business regelt het debiteurenbeheer voor bedrijven en adviseert daar ook in. Laten we dus snel afspreken. We kunnen vast ook iets voor jouw bedrijf betekenen.

Deel het bericht