Goed debiteurenbeheer voor een beter bedrijfsresultaat

Goed debiteurenbeheer levert geld op. En toch zijn er veel bedrijven waar dit het afvoerputje van de organisatie is. En er dus gewoon geld blijft liggen. Juist door de debiteuren in kaart te brengen, wordt duidelijk waar nog geld openstaat, waardoor dat komt en hoe het alsnog geïncasseerd kan worden. Inzicht, overzicht en uiteindelijk dus omzet die ook ontvangen wordt. Met goed debiteurenbeheer realiseer je als bedrijf dus een beter resultaat in meerdere opzichten.

Nieuwe klant, wel of geen reden tot champagne? 

Tekent een nieuwe klant na veel moeite en inspanningen eindelijk de langverwachte deal, dan is het tijd voor champagne. Of toch niet? Want wie zegt dat die nieuwe klant wel zal betalen, en op tijd gaat betalen? Zolang commercie en de administratie nog in twee aparte werelden leven en werken, kan het wel eens mis gaan. Eerlijk gezegd, gaat het ook vaak mis. En dan is er dus echt geen reden voor champagne.

Kredietwaardig?

Een klant die tekent gaat akkoord met het voorstel en de algemene voorwaarden. Die moeten dus sowieso goed geregeld zijn. Maar daar blijft het niet bij. Want wat als de salesmanager in zijn enthousiasme een langere betalingstermijn heeft afgesproken dan gangbaar is? Of wat als de klant helemaal niet zo kredietwaardig is en jij dat niet weet? En stel dat het een combinatie van factoren is; een langere betalingstermijn voor een klant met een slechte kredietscore?

Openstaande factuur

Het lijkt misschien een doemscenario, maar het gebeurt regelmatig. Miscommunicatie of gewoon geen communicatie waardoor er wel geleverd maar niet op tijd betaald wordt. En wie dan niet z’n debiteuren goed in kaart heeft, kan zomaar geconfronteerd worden met een factuur die 6 maanden tot wel een jaar openstaat.

Gezonde liquide stromen

Door vooraf het proces van het debiteurenbeheer in de gehele organisatie goed te regelen en achteraf de openstaande facturen tijdig en consequent aan te pakken, zorg je ervoor dat de liquide stromen in het bedrijf gezond blijven. En dat biedt weer nieuwe mogelijkheden zoals groei of investeringen.

Beter resultaat met resultaatgericht debiteurenbeheer

Met goed debiteurenbeheer houd je jouw bedrijf dus gezond. En met Van Zon Business verzorgen wij voor bedrijven dat dit goed geregeld is of achteraf weer goed geregeld wordt. Concreet en doortastend zodat jullie resultaat verbetert. Met een doelgerichte aanpak maar ook met relevante informatie, advies en tips. En die kennis delen we vanaf nu ook via maandelijkse blogs.

Op de hoogte blijven?

Wil je ook maandelijks geïnformeerd worden hoe je goed debiteurenbeheer in jouw organisatie kunt verankeren? Of tips krijgen hoe je het beste kunt omgaan met openstaande facturen? Volg ons dan via onze bedrijfspagina op LinkedIn of meld je aan voor de nieuwsbrief. En heb je liever eens persoonlijk advies of wil je vrijblijvend kennismaken? Dan kan dat natuurlijk ook. Stuur ons een berichtje en we plannen snel een afspraak voor een goed gesprek over debiteuren bij een kop koffie of thee.

Deel het bericht