Een debiteur met meer bitcoins dan euro’s?

Cryptovaluta kan ook een betaling zijn

Een debiteur die jou niet kan betalen, heeft misschien wel voldoende andere middelen om toch een regeling te treffen. Zoals cryptovaluta. Een niet-gangbaar en zoals recent bleek, niet geheel stabiel betaalmiddel. Maar het vertegenwoordigt wel een waarde. Dus wat te doen als je geen euro’s maar bitcoins aangeboden krijgt?

Een Rembrandt of bitcoins?

Feitelijk is het accepteren van bitcoins niets anders dan een Rembrandt of aandelen accepteren als betaling voor de diensten of producten die je hebt geleverd en waarvan de factuur nog steeds betaald moet worden. De tegenprestatie die je aangeboden krijgt, heeft een waarde en als jij dat voldoende vindt en ervoor openstaat, is er niemand die je tegenhoudt om je in bitcoins te laten betalen. Of om die Rembrandt aan de muur te hangen.

Waarde

De waarde is wel meteen het heikele punt bij bitcoins. Zoals recent bleek hoeft één iemand maar wat te twitteren en je voorraad bitcoins kan zomaar ineens een heel stuk minder waard zijn. Dat is toch minder aantrekkelijk dan gewoon het bedrag overgemaakt te krijgen op je bankrekening. Maar als dat nu net niet tot de mogelijkheden behoort, dan kun je overwegen om de cryptovaluta te accepteren als betaalmiddel.

Belastingaangifte na betaling in bitcoins

Een bitcoin of andere cryptovaluta zijn betaalmiddelen, een ‘virtuele munt puur als transactiemiddel’ aldus de EU. Je hoeft dus geen belasting te betalen over de bitcoins, maar je moet ze wel opgeven bij de belastingaangifte. De Belastingdienst zegt hier zelf over dat je als je voor je diensten of leveringen betaald wordt in cryptovaluta, je dit moet omrekenen naar euro’s en dat als omzet meetellen. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting, dan moet je het bedrag in euro’s bij de btw-aangifte opgeven.

Beslaglegging en bitcoins

Ook bij een beslaglegging kunnen bitcoins of andere cryptovaluta gevorderd worden. Bitcoins worden namelijk gezien als een vermogensrecht en zijn daarmee overdraagbaar. En net als dat er zelfs op Air Miles beslag gelegd kan worden, kan dat dus ook bij cryptovaluta. Ze vertegenwoordigen een waarde en ze kunnen ingewisseld worden tegen euro’s.

Wel of niet accepteren?

Dus, biedt een debiteur jou bitcoins aan in plaats van euro’s, dan is dat mogelijk. Of je ermee akkoord gaat is aan jou. De waarde die je aan de bitcoins verbindt, is afhankelijk van de koers op het moment dat je de afspraak maakt. En die is nogal volatiel. Maar als je daarmee rekening houdt, dan kun je zeker bitcoins van jouw debiteur accepteren.

Meer advies over debiteurenbeheer? Bel Van Zon Business!

De manier waarop je omgaat met jouw debiteurenportefeuille, kan dus variëren. Misschien wil je gewoon alleen in euro’s betaald worden en misschien denk je “als er geen ander betaalmiddel is, waarom niet?!”. Weet in elk geval dat er dus meerdere opties zijn. Wil je hierover eens van gedachten wisselen? Of heb je vragen over een goed debiteurenbeheer? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Deel het bericht