Betalingen na de Brexit?

Dat de Brexit niet soepel loopt, is geen nieuws. En dat ondernemers die met bedrijven in het VK zaken doen zich moeten voorbereiden, ook niet. Maar wie weet hoe je je moet voorbereiden? De Britten zelf hebben, zo lijkt het toch, nog geen idee welke kant het opgaat. Dus hoe moet jij als Nederlandse ondernemer dat dan wel weten? Toch is die voorbereiding nodig, en dat betekent ook het regelen van de betalingen na de Brexit!

Klanten in het VK

Als jij klanten in het VK hebt, heb je daarmee afspraken gemaakt. Ook over hoe en wanneer je betaald wordt. Zolang ze nog binnen de EU zijn, kun je eventuele vorderingen gewoon via het Europees betalingsbevel opeisen. Dit betalingsbevel zijn algemeen erkende documenten binnen de EU waarmee het invorderen van niet-betwiste geldvorderingen eenvoudiger, sneller en goedkoper werd. Een prima systeem dat sinds 2008 gebruikt wordt, maar waarvan we niet weten wat ermee gaat gebeuren na de Brexit.

Het Europees betalingsbevel?

De grote vraag is namelijk of de Britse wetgeving het Europees betalingsbevel nog zal erkennen. Als dat niet zo is, kun je met deze methode in het VK helemaal niets meer na 29 maart a.s. Op dit moment zijn er al diverse incassobureaus die vanwege de onduidelijkheid, geen zaken met vorderingen in het VK willen aannemen omdat ze niet weten wat er straks gaat gebeuren.

Of naar de rechter?

Stel dat het Europees betalingsbevel niet meer erkend wordt, dan zal waarschijnlijk de ouderwetse methode gebruikt gaan worden van voor 2008; de gang naar de rechter. Dit zal een gang naar een Britse rechter kunnen betekenen omdat je met een Britse uitspraak naar verwachting meer recht kunt ‘halen’ dan met een Nederlandse of Europese uitspraak. Natuurlijk is uiteindelijke de keuze van de rechtbank onder meer afhankelijk van het soort dossier, de contracten die gesloten zijn en het recht dat daarop van toepassing is.

Handelspartners bij een deal of no-deal Brexit

In het meest gunstige geval komt er een akkoord tussen de EU en het VK. Daarin zal dan ook iets geregeld zijn voor vorderingen van ondernemers op elkaar. Wordt het toch de no-deal exit? Dan kun je ondernemers in het VK beschouwen als een handelspartner zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, de VS of China. Maar dan wel een handelspartner in een land waar, voorlopig in ieder geval, nog geen verdrag mee is gesloten.

Als je zakendoet of gaat doen met een Britse ondernemer

Ga je binnenkort zakendoen met een Britse ondernemer? Regel dan een jurist of juridisch adviseur die jou kan adviseren over het contract dat je opstelt. Doe je al zaken met Britse ondernemers? Houd dan in ieder geval nauw contact, wees duidelijk in de afspraken en reageer zo snel mogelijk als de betaling op zich laat wachten. En als het mogelijk is, probeer dan een deel al vooruit te laten betalen. Zo kun je het risico spreiden in afwachting van wat komen gaat. Waren het niet de Britten die zeiden ‘Better be safe than sorry’?

Advies bij het debiteurenbeleid rondom de Brexit?

Met Van Zon Business doe je gewoon zaken met een Nederlandse ondernemer, lekker duidelijk dus. Heb je advies nodig over het debiteurenbeleid rondom de Brexit? Dan praten we graag persoonlijk met je verder, of brengen je in contact met ons netwerk bij specifieke kwesties.
Deel het bericht