Wet opheffing verpandingsverboden: wat verandert er?

Wat de Wet opheffing verpandingsverboden betekent voor jouw bedrijf en debiteurenproces

Per 1 juli dit jaar is er een nieuwe wet ingegaan die jou als ondernemer meer financiële ruimte geeft: de Wet opheffing verpandingsverboden. Wat er hierdoor verandert? In het kort betekent het dat als jij je debiteurenproces goed op orde hebt, je jouw uitstaande facturen kunt verpanden om bijvoorbeeld een lening te krijgen. In dit blog leggen we je alles erover uit.

Wat zijn verpandingsverboden?

Een verpandingsverbod is een bepaling in contracten waarin staat dat jij jouw facturen niet mag overdragen of verpanden. Je kunt ze dan dus niet gebruiken voor financiering, zoals factoring of een zakelijke lening. Heb jij zo’n verbod, dan belemmerde jou dat tot nu toe om je debiteurenpositie strategisch in te zetten voor werkkapitaal.

Wat verandert er met de nieuwe Wet opheffing verpandingsverboden?

Deze wet is per 1 juli 2025 ingegaan. Sinds die datum mogen er geen nieuwe bepalingen in contracten opgenomen worden die het verpanden of overdragen van een zakelijke vordering verbieden. Heb je nu nog een lopend contract met zo’n verbod? Dan geldt er een overgangstermijn van drie maanden. Dat betekent dat vanaf 1 oktober 2025 ook alle bestaande verpandingsverboden ongeldig zijn.

Wat gebeurt er met de bestaande contracten?

Alle verpandingsverboden die nu in al bestaande contracten zijn opgenomen, zijn per 1 oktober 2025 ongeldig. Concreet betekent dit dat als je nu een klant of opdrachtgever hebt die jou contractueel verbiedt om de facturen als onderpand in te zetten, jij je daar vanaf 1 oktober a.s. niet meer aan hoeft te houden. Je kunt vanaf die datum de openstaande facturen alsnog inzetten als onderpand. Maar daar moet je je wel op voorbereiden.

Facturen verpanden: zo bereid je je daarop voor

Wil jij straks ook de mogelijkheid hebben om jullie facturen te kunnen verpanden? Start dan met het nemen van maatregelen:

  1. Check allereerst de huidige contracten en algemene voorwaarden met jouw opdrachtgevers of klanten. Staan daar verpandingsverboden in? Dan kun je facturen voor die klanten tot 1 oktober 2025 sowieso niet verpanden.
  2. Sluit je nieuwe contracten af, check ze dan goed op eventuele bepalingen die verpanding uitsluiten. Ze gelden nu niet meer, maar het is goed om dat op voorhand te bespreken en ze uit de voorwaarden of contracten te halen. Dan voorkom je verwarring of discussie achteraf.
  3. Zorg dat alle vorderingen juridisch waterdicht zijn: alle afspraken over de prijs, levering, betalingstermijn en andere voorwaarden moeten schriftelijk zijn vastgelegd en overeengekomen. Pas dan kun je de facturen verpanden.
  4. Zorg dat jouw debiteurenproces heel goed op orde is. Want alleen dan kun je de facturen inzetten als onderpand.
  5. Meld het bij jouw debiteur als je een factuur verpand, dit moet schriftelijk gebeuren.

Een goed debiteurenproces voor het verpanden van facturen

Om de facturen te kunnen verpanden, is een goed debiteurenproces essentieel. Dit betekent dat:
1. facturen op tijd moeten zijn verstuurd,
2. de facturen correct zijn (dus geen fouten in bijvoorbeeld bedragen, omschrijvingen of data),
3. facturen gekoppeld moeten zijn aan een order of contract (bijvoorbeeld via een kostenplaatsnummer) en
4. dat het debiteurenbeheer altijd up-to-date is. Dat betekent dat je altijd weet welke facturen openstaan en of er facturen zijn die betwist worden.
Is je debiteurenproces niet op orde, dan loop je risico dat de betalingen vertragen, dat er discussies over facturen ontstaan of dat ze zelfs verjaren. Dat is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat je in dat geval de facturen niet kunt inzetten als onderpand.

Openstaande facturen, waarde voor je bedrijf

Deze wetswijziging biedt kansen voor jouw bedrijf. Althans, als jouw debiteurenbeheer goed op orde is. Is dat het geval, dan vormen de openstaande facturen nu een waardevol bezit. Je kunt ze immers actief inzetten voor financiering en je krijgt hiermee meer grip op de cashflow.

Verpanden, alleen bij zakelijke vorderingen

Het verpanden van facturen kan om bijvoorbeeld een zakelijke lening te regelen, factoring of werkkapitaalfinanciering. Maar het kan alleen bij zakelijke vorderingen. Facturen aan consumenten zijn uitgesloten van deze wetgeving.

Hoe eindigt een pandrecht?

Een pandrecht eindigt als de onderliggende schuld is afgelost. Als de factuur dus is betaald. Maar een pandrecht kan ook opgezegd worden als de pandhouder er schriftelijk afstand van doet, als de looptijd is verstreken (dit moet dan wel als een bepaling in de overeenkomst zijn opgenomen) of als de vordering tenietgaat, bijvoorbeeld door kwijtschelding of bij ontbinding van de onderliggende overeenkomst. Het opzeggen van een pandrecht kun je niet eenzijdig als ondernemer doen, dit wordt bepaald door de partij aan wie je het verpand hebt. In alle gevallen geldt wel dat een duidelijke en juridisch juiste administratie essentieel is. Je moet namelijk kunnen aantonen welke rechten er zijn en of ze nog gelden.

Wil je ook deze wetswijziging benutten? Vraag het Van Zon Business!

Met deze wetswijziging wordt het belang van een goed debiteurenproces weer eens heel duidelijk. Heb je dat goed op orde, dan heb je potentieel meer financiële slagkracht voor jouw bedrijf. Wil je weten of het debiteurenbeheer in jouw bedrijf geschikt is om de facturen te kunnen verpanden? Of wat je daarvoor nog moet aanpassen? Neem dan contact op met Van Zon Business. Wij helpen je inzicht te krijgen in jullie debiteurenbeheer en vertellen je graag meer over de kansen die deze wetswijziging biedt.

Deel het bericht