Debiteuren tijdens corona

Een paar tips om je verder te helpen

De gevolgen van het coronavirus zijn nu al onvoorstelbaar. En wat komen gaat, is bijna nog moeilijker om voor te stellen. Dat het voor ondernemers lastige tijden zijn en worden, dat is wel zeker. Net als dat elk bedrijf waarschijnlijk meer debiteuren krijgt. Maar hoe je met die debiteuren omgaat tijdens corona, daar is geen draaiboek voor. Gezond verstand, ondernemerszin en onderbuikgevoel geven nu meer dan ooit de richting aan. En om je daarbij te helpen, hebben wij dit blog voor je met een paar tips voor debiteurenbeheer in bizarre tijden als deze.

Actueel debiteuren- en crediteurenoverzicht

Het begint met inzicht, zorg dus dat je dat krijgt. Zodat je weet van wie je nu en in de komende weken of maanden geld moet ontvangen. Maar ook wat jij zelf moet betalen op korte en wat langere termijn. Een actueel debiteuren- en een crediteurenoverzicht dus. Heb je dat overzicht? Neem dan contact met jouw debiteuren op. Hoe gaat het daar? Lukt het om op tijd te betalen? Zo krijg je een goed beeld van wat je qua inkomsten te wachten staat.

Ga in gesprek en maak waar nodig betaalafspraken

Als je eenmaal weet wat de te verwachten status is, kijk dan waar actie nodig is. Zijn er klanten die hebben aangegeven dat het nu niet gaat? Bespreek dan de mogelijkheid om in delen te betalen. Lukt dat ook niet, overleg dan wat voor hen wel mogelijk is. Blijf in elk geval in gesprek en bevestig de gemaakte afspraken over de betaling. Vertel daarbij ook dat eventueel uitstel een uitzondering is, en geen afstel van betaling.

Betalen geen probleem? Misschien kan het dan wat eerder?

Heb je ook klanten waarbij de betaling nu (nog) geen probleem is? Dan is het misschien slim om te proberen zelf dat geld zo snel mogelijk te ontvangen. Omdat jij ook nog betalingen moet doen. Voorzie je een probleem in jouw betalingsmogelijkheden? Dan kan een korting voor een snellere betaling jou weer uit de brand helpen. Dat kost je geld, maar je bent wel weer zekerder van jouw liquiditeiten.

Let op corona als (ongepaste) smoes

En heel belangrijk; wees alert. Hoe naar deze tijd ook is, het coronavirus wordt ook als een smoes bij uitstek gezien om die betaling nog wat extra uit te stellen. Wees dus scherp en probeer in te schatten of corona als reden legitiem is of dat het als heel ongepaste smoes wordt gebruikt.

Betaal zelf ook op tijd

Tot slot, lukt het jou om jouw crediteuren op tijd te betalen? Doe dat dan. Hoe meer we met elkaar ons blijven inzetten om hier goed doorheen te komen, hoe meer we ook allemaal geholpen worden.

Persoonlijk advies of even sparren? Laten we dan bellen!

Tijden als deze zijn ongekend, we kunnen niet terugvallen op eerdere ervaringen. Wel is onderbuikgevoel en ondernemersinzicht nu belangrijker dan ooit. Wil jij daar eens persoonlijk advies in? Of even sparren hoe jij met jouw debiteuren moet omgaan? Wat misschien slimme oplossingen of mogelijkheden zijn? Bel of mail dan. Want ook al kunnen we nu niet even samen een kop koffie drinken, we staan nog steeds, op afstand, voor je klaar.
Deel het bericht