Actueel: aantal faillissementen neemt toe

Wees alert bij jouw debiteuren

Waar we al eerder over schreven, lijkt nu te gebeuren: het aantal faillissementen neemt toe nu de coronasteun is afgelopen. Een onoverkomelijk gegeven, maar als het even kan wil je natuurlijk voorkomen dat jij hierdoor geraakt wordt via jouw debiteuren. Goed debiteurenbeheer is daarom nu nog belangrijker!

Wat is er aan de hand?

Per 1 april van dit jaar zijn de belangrijkste steunmaatregelen uit de coronaperiode gestopt, zoals de NOW en de TVL. Ook het terugbetalen van de uitgestelde belastingen komt in zicht; per 1 oktober a.s. Daarbij zijn veel kosten dit jaar explosief gestegen en lukt het veel sectoren niet om genoeg personeel te vinden waardoor ze niet de omzet kunnen draaien die anders mogelijk zou zijn. Het vet dat al van de botten was na de coronaperiode, komt nu dus niet zo snel terug als gehoopt. Maar er moeten wel leningen en schulden terugbetaald worden.

Kantelpunt

Tijdens de coronacrisis gingen opvallend weinig bedrijven failliet maar nu is er duidelijk sprake van een kantelpunt. Dit was al verwacht, maar door de actuele situatie hebben meer bedrijven moeite om de leningen en schulden terug te kunnen betalen. Hierdoor stijgt het aantal faillissementen sinds februari dit jaar en de KvK verwacht dat er nog meer komen. Onder meer als correctie op het lage aantal van de afgelopen twee jaar.

Onderzoek KvK

Uit recent onderzoek1 van de KvK bleek dat zo’n 200.000 ondernemers op het punt staan hun bedrijf te beëindigen. Vrijwillig of vanwege een faillissement. 14% van de ondernemers heeft het nu zo moeilijk dat ze in de ‘overlevingsstand’ staan. Het gaat dan om de sectoren horeca (31%), bedrijven actief in ‘energie, water en milieu’ (31%) en de detailhandel (11%). Een deel van deze ondernemers heeft schulden of betaalachterstanden (13% van de ondernemers) waarvan 25% bij hun toeleveranciers een openstaande schuld of factuur heeft.

Kopje onder

Natuurlijk is die correctie een gezonde economische ontwikkeling. Er zijn altijd bedrijven die onvoldoende bestaansrecht blijken te hebben. Nu ze niet overeind blijven door de coronasteun, gaan ze alsnog kopje onder. Maar als dat net een debiteur van jou betreft, is dat voor jou toch heel vervelend. Daarom is het goed om nu extra alert te zijn bij jouw debiteuren. Want zoals het onderzoek laat zien, heeft een kwart van de bedrijven in zwaar weer moeite om de factuur van z’n crediteur te betalen.

Gezonde mix? Of sterk in één sector?

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws, er zijn ook veel bedrijven waar het wel goed mee gaat, die meer opdrachten krijgen of bij wie het nooit slecht is gegaan in de afgelopen paar jaar. Heb je een goede mix in je debiteurenbestand, dan heb je dus hopelijk ook deze bedrijven als klant. Zit jij echter sterk in één sector waar het nu toevallig slecht gaat, dan moet je extra opletten. En dat begint met goed debiteurenbeheer.

Debiteuren in kaart

Geen carte blanche Bedrijven die niet tot de getroffen sectoren behoren, hoeven natuurlijk geen carte blanche te krijgen. Ook daar kan het mis zijn. Net zoals het altijd al ergens mis kon gaan. Om die reden was goed debiteurenbeheer altijd al belangrijk, alleen nu is het nog net even wat belangrijker dan anders.

Kies ook voor goed debiteurenbeheer, met Van Zon Business

Wil je weten of jullie debiteurenbeheer opgewassen is tegen de risico’s van deze tijd? Of dat het misschien beter kan? Vraag het ons. Bij Van Zon Business zijn we hier dagelijks mee bezig en weten we hoe je het goed moet regelen maar ook wat de signalen zijn waar je op moet letten en op moet reageren. Van die kennis en ervaring profiteren al onze klanten. Jullie binnenkort ook?
Deel het bericht